Svenne & Lotta väljs in i Hall of Fame

16 februari 2023

Svenne & Lotta kom på andra plats med bidraget ”Bang en boomerang” i Melodifestivalen 1975. Låten blev en monsterhit och nu väljs Svenne & Lotta in i Melodifestivalens Hall of Fame. Gruppen Afro-Dite hyllar dem i ett nummer i Melodifestivalen nu på lördag.

– Svenne & Lotta är en klassisk duo och ”Bang en boomerang”, en synnerligen klassisk duett. De har en given plats i Hall of Fame, säger Christer Björkman, hedersordförande i Hall of Fame-kommittén. 

Charlotte Jean "Lotta" Hedlund och Sven Ove "Svenne" Hedlund gjorde musik och uppträdde tillsammans från 1966 till 2014 och var gifta i många år. Svenne avled i december 2022.
 
Det var Graham Tainton som gjorde originalkoreografin till numret 1975. På lördag, i Melodifestivalens tredje deltävling, hyllas Svenne & Lotta av Grahams dotter Blossom Tainton Lundquist, Gladys del Pilar och Kayo Shekoni i Afro-Dite. De uppträder med en egen version av “Bang en boomerang”. 
  
Motiveringen lyder:  
Redan 1975, året efter ABBA:s sensationella seger med "Waterloo" i Brighton, levererar Björn, Benny & Stikkan Anderson ännu en monsterhit till Melodifestivalen. Nämligen "Bang en boomerang", förnämligt framförd av superduon Svenne & Lotta, som väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för en av de största och poppigaste hitsen i tävlingens historia. En hit som alltid kommer tillbaka! 

 
Kort om Hall of Fame 
Sedan starten av Melodifestivalen 1958 har mängder av färgstarka artister och melodier gjort avtryck i den svenska musiken och folksjälen. Melodifestivalens Hall of Fame instiftades 2020 just för att hylla och belysa särskilda prestationer och oförglömliga Mello-minnen i programmets långa historia.  
 
I december kunde tittarna nominera sina Hall of Fame-förslag i Melodifestivalappen. Utifrån dessa förslag valde sedan Hall of Fames kommitté ut fem pristagare att få utmärkelsen 2023. De invalda får en statyett, Guldstjärnan – formad som en del av en stjärnas stråle. Tanken bakom den är att de samlade insatserna bildar en helhet.  
 
Läs mer om urvalsprocessen och tidigare Hall of Fame-vinnare här.