Pernilla Wahlgren väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame

2 mars 2023

I samband med Melodifestivalens semifinal i Örnsköldsvik väljs folkkära artisten Pernilla Wahlgren in i Hall of Fame för sin genombrottslåt Piccadilly Circus. Låten är skriven av Lars Andersson och Bruno Glenmark och har kommit att bli en verklig evergreen.

 

­– Jag känner mig väldigt hedrad, stolt och glad över att ha blivit invald i Hall of Fame med Piccadilly Circus. Även om jag inte vann  Melodifestivalen som låten var med i, så blev den mitt stora genombrott och början på min karriär som artist och sångerska, säger Pernilla Wahlgren.

 

I semifinalen hyllar TikTok-stjärnan Lucianoz Axelsson Pernilla med en dansbandsversion av Piccadilly Circus – så som vi aldrig hört den förut.

 

Motiveringen till valet av Pernilla Wahlgren och Piccadilly Circus lyder:

"Ett 4-struket ciss, omtvistade strasskors och två heta italienare är mer än skäl nog för att bli invald i Melodifestivalens Hall of Fame. Pernillas entré i tävlingen 1985 lämnade ingen oberörd. Hennes übermoderna framträdande, look och klädsel i Piccadilly Circus känns fortfarande relevant efter nästan 40 år. Mellomagi i ordets rätta bemärkelse."

 

Christer Björkman, hedersordförande i Hall of Fame-juryn, sammanfattar valet av Pernilla och Piccadilly Cirkus:

Så ung, så talangfull och en så hög ton! 

 

Pernilla Wahlgren uttrycker vidare:

–  Jag vet att många unga tjejer och killar föll för numret inte bara för låtens skull, utan även för min och bröderna Ingrossos på den tiden lite ovanliga och tuffa look i Melodifestivalen som fram tills dess varit mer ”snäll och präktig”. De svarta skinnkläderna, strass och nitar och killarnas mörka solglasögon och bara bringor ihop med koreografin gjorde att vi stack ut - på gott och ont. Det minskade möjligtvis mina chanser till seger, men gjorde å` andra sidan att jag satte en ny stil på Sveriges pophimmel och jag fick många trogna fans som har följt mig ända sedan dess.

 

–  Piccadilly Circus kommer alltid att vara min mest önskade låt, och jag gör den fortfarande ofta på mina spelningar - dock utan 4strukna ciss - som jag i dag inte längre orkar ta dessvärre.