Melodifestivalens telefonröster bidrar till Radiohjälpens insamling för jordbävningsdrabbade

10 februari 2023

Med anledning av jordbävningen i Syrien och Turkiet startar Radiohjälpen en särskild insamling för de drabbade. Även pengar från tittarröstningen i Melodifestivalens andra deltävling riktas om till denna insamling.

  – De omfattande humanitära behoven är enorma, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.
  – Mat och rent vatten, sjukvård och tak över huvudet är exempel på vad som behövs. Vi är tacksamma över att kunna ställa om så snabbt för att rädda liv och lindra nöd för de jordbävningsdrabbade. Samtidigt fortsätter Radiohjälpens Ukraina-insamling parallellt.

Det var på måndagsmorgonen som jordbävningen drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien. Skalvet uppmättes till 7,8 på Richterskalan. Efterskalv har skördat ännu fler offer. I det drabbade området lever miljontals människor som är på flykt undan kriget i Syrien.

Så kan du göra skillnad för de som drabbats av jordbävningen:

  • Swisha valfri gåva till 9019506.
  • Ring in en gåva till 099-90100.
  • Välj Radiohjälpens telefonnummer vid omröstningen i Melodifestivalen - på lördag går bidraget till de jordbävningsdrabbade.

Radiohjälpens appell har ett humanitärt fokus och fokuserar på att möta de mest akuta behoven i de värst jordbävningsdrabbade områdena. Endast humanitära partnerorganisationer till Radiohjälpen kan ansöka om medel. Projektansökningarna ska utgå från en behovsanalys som påvisar kopplingen mellan behov och sårbarhet.