G:son först in i Hall of Fame 2023

10 februari 2023

Förra helgen blev Thomas G:son plötsligt utvisad ur Greenroom under deltävling 1 i Göteborg. Det hela var iscensatt inför att Melodifestivals-profilen nu väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame. I lördagens deltävling från Linköping ansluter Thomas G:son till den stjärntunga skara som vuxit fram under åren sedan Hall of Fame bildades.  

 

 

  Thomas G:son är självklar i Hall of Fame. Han är en mästerlig genrekameleont och en verklig gigant i Mellovärlden, säger Christer Björkman, hedersordförande i Hall of Fame-kommittén.

Motiveringen lyder:

Det är knappast djärvt att påstå att varenda svensk kan nynna på minst en G:son-låt.
Thomas G:son väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för sina mångfacetterade och makalösa 69 bidrag som under ett kvarts sekel har berikat den svenska låtskatten. G:son rör sig gränslöst i den musikaliska rymden och räds vare sig genre, tonalitet eller känslor.


Kort om Hall of Fame

Sedan starten av Melodifestivalen 1958 har mängder av färgstarka artister och melodier gjort avtryck i den svenska musiken och folksjälen. Melodifestivalens Hall of Fame instiftades 2020 just för att hylla och belysa särskilda prestationer och oförglömliga Mello-minnen i programmets långa historia. 


I december kunde tittarna nominera sina Hall of Fame-förslag i Melodifestivalappen. Utifrån dessa förslag valde sedan Hall of Fames kommitté ut fem pristagare att få utmärkelsen 2023. De invalda får en statyett, Guldstjärnan – formad som en del av en stjärnas stråle. Tanken bakom den är att de samlade insatserna bildar en helhet.