Petra Mede väljs in i Hall of Fame

18 februari 2023

I Melodifestivalens deltävling i Lidköping ikväll väljs Petra Mede, programledare, skådespelare, stå upp-komiker och f d dansare, in i Melodifestivalens Hall of Fame.

-       Jag är så otroligt glad över att ha blivit invald. 10-åringarna i min omgivning tror inte på mig när jag säger att jag programlett Melodifestivalen (och jag säger det väldigt ofta). De tror att bilderna är manipulerade. Så det ska bli skönt att äntligen få någon form av bevis, säger en lycklig Petra Mede.

Motiveringen lyder:
Petra Mede väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för sitt knivskarpa programlederi i Melodifestivalen 2009.  Som glamourdrottning med en klockren sångröst och proffsiga danssteg skapade hon tv-minnen vars ränder aldrig går ur. Petra Medes träffsäkra ton och komiska tajming gick rakt genom rutan och var bara början på en evig kärlekshistoria mellan Petra och Melodifestivalen.  


Christer Björkman, hedersordförande för Hall of Fame-kommittén uttrycker:

-          Tajming, tonalitet och timbre: Petra Mede är VÄRLDSKLASS!

 

Kort om Hall of Fame
Sedan starten av Melodifestivalen 1958 har mängder av färgstarka artister och melodier gjort avtryck i den svenska musiken och folksjälen. Melodifestivalens Hall of Fame instiftades 2020 just för att hylla och belysa särskilda prestationer och oförglömliga Mello-minnen i programmets långa historia.  
 
I december kunde tittarna nominera sina Hall of Fame-förslag i Melodifestivalappen. Utifrån dessa förslag valde sedan Hall of Fames kommitté ut fem pristagare att få utmärkelsen 2023. De invalda får en statyett, Guldstjärnan – formad som en del av en stjärnas stråle. Tanken bakom den är att de samlade insatserna bildar en helhet. 
 
 
Läs mer om urvalsprocessen och tidigare Hall of Fame-vinnare här